Wassen naar het verleden

Heuvellandse scherven wassenSteek je graag de handen uit de mouwen, wil je bezig zijn met tastbaar erfgoed en meehelpen aan het onderzoek naar de Romeinse aanwezigheid in je eigen streek? Dan is dit jouw unieke kans!

In 2019 kwam n.a.v. grondwerken te Nieuwkerke een grote Romeinse site aan het licht. Wellicht gaat het om een Romeinse villa en zijn voorlopers. Tijdens de archeologische opgraving werden er heel wat vondsten ontdekt. Naast aardewerken voorraadpotten, eetwaar en kookpotten werden er ook bouwmaterialen zoals Romeinse dakpannen en voorwerpen uit metaal en glas teruggevonden.

Wieland Demeyer en Raymond Six aan het werkSchepen Wieland De Meyer: "De Gemeente Heuvelland doet daarom een warme oproep naar vrijwilligers om in februari en maart mee te helpen deze vondsten te reinigen zodat verder onderzoek mogelijk is. Het is een unieke kans om deze vondsten mee te helpen wassen, en als eerste de zichtbare resultaten te zien te krijgen.

Dit gaat door onder begeleiding van een archeoloog van CO7 in het erfgoeddepot DEPOTYZE in Ieper.

Op termijn is het de bedoeling dat deze vondsten gebruikt worden in het bezoekerscentrum, bij tijdelijke tentoonstellingen of bij de uitbouw van een actieve werking rond de rijke geschiedenis die Heuvelland heeft (denk maar aan de prehistorische vondsten of aan de Keltische aanwezigheid op de Kemmelberg)." 

Ben jij de vrijwilliger die we zoeken? Neem contact op met de gemeente Heuvelland en vul alvast je beschikbare data in via https://doodle.com/poll/damir3pi2ta7gcqw

 

 

Raymond Six is alvast enthousiast:

« Het is een unieke kans om eens deel uit te maken van een dergelijk project, en zo de geschiedenis van onze streek nog beter te leren kennen. Ik ben al decennia geïnteresseerd in de geschiedenis van onze streek en Nieuwkerke in het bijzonder, dit project is een prachtige mogelijkheid om ook echt zelf aan de slag te gaan met een groep vrijwilligers. Ik hoop alvast op een grote interesse vanuit Nieuwkerke en omgeving! »

 

Wanneer

17 verschillende data in februari & maart, telkens van 10u tot 16u. Per dag kunnen een 6-tal vrijwilligers aan de slag.

Waar

Erfgoeddepot DEPOTYZE
Zonnebeekseweg 363, 8900 Ieper

Indien nodig kan de gemeente vervoer voorzien

Meer informatie

Dienst Vrije tijd Heuvelland:
Eline.verhooghe@heuvelland.be ☎ 057 450 471


Contactpersonen