Erfgoednachtspel

Tekening Thomas Nollet © Thomas Nollet

De Nacht, het thema van Erfgoeddag 2020, biedt heel wat kansen om het nachtelijke erfgoed in de kijker te plaatsen. Het thema vormt daarnaast een ideale kans om samen met jeugdverenigingen aan de slag te gaan. Wie aan de nacht en jeugdverenigingen denkt komt al snel terecht bij een nachtspel. De intergemeentelijke culturele samenwerking Achthoek en de West-Vlaamse erfgoedcellen CO7, erfgoed zuidwest, Kusterfgoed, TERF en Erfgoedcel Brugge ontwikkelen samen met FARO dit najaar een heus Erfgoednachtspel.

Voor de creatie van het spel werd beroep gedaan op een 'creatieploeg'. Deze enthousiaste groep van jeugdleid(st)ers uit West-Vlaamse jeugdverenigingen gaven vorm aan het format, het verhaal, enz. Hierbij werden ze begeleid door cultuureducatieve organisatie Oetang.

Na de evaluatie van het project (nader te bepalen, na de coronamaatregelen) wordt het format ook aangeboden aan de collega-erfgoedcellen in Vlaanderen, zodat ook zij met jeugdverenigingen uit hun regio aan de slag kunnen. Het spel wordt ontwikkeld en gespeeld binnen de ErfgoedApp en is gericht op leden van jeugdverenigingen tussen 13 en 16 jaar. Het eindproduct wordt een passe-partout die partners kunnen inzetten in hun gemeente(s).

Creatiedag - zondag 13 oktober

Tijdens de eerste creatiedag - sprokkeldag - ging de creatieploeg voor het eerst aan de slag. De dag startte met een kennismaking tussen de jeugdwerkers en erfgoedwerkers. Onder het motto 'wilde-gie-me-mien-op-Erfgoeddate?' leerde iedereen elkaar - en elkaars werking - kennen. Wat is roerend/immaterieel/onroerend erfgoed eigenlijk? In welke vereniging is wie actief?

Vervolgens kreeg ook het doelpubiek van het spel een gezicht. Waarmee zijn 13-16-jarigen vandaag bezig? Waarmee moeten we rekening houden? De mogelijkheden van de Erfgoedapp werden belicht en de eerste formats met de app werden uitgedacht. Tot slot bouwde de creatieploeg binnen een eigen vormgegeven maquette van een West-Vlaamse stad/gemeente een eerste format voor het spel uit. Van erfgoedcluedo tot smokkeltocht. Al deze ideeën vormen de basis voor het spel. Wordt vervolgd!

Zelf het spel spelen?

Dat kan! Na een testperiode zal het spel voor het eerst door West-Vlaamse jeugdbewegingen gespeeld kunnen worden op 'Erfgoednacht', 25 april. Wil je het spel spelen in jouw gemeente? Neem contact op met Hilde Cuyt.

 

Contactpersonen